04 October 2021

DI INDONESIA HARAM - MARSHANDA 'TERBANG' KE AS JALANI TERAPI KETAMIN UNTUK REDA TEKANANMenerusi sebuah hantaran video di laman YouTube, bintang terkenal Indonesia, Marshanda ada memaklumkan bahawa dia kini menjalani terapi Ketamin di Amerika Syarikat bagi mengatasi masalah tekanan yang dihadapi selama ini.

Sebelum ini, Marshanda telah disahkan menghidapi penyakit gangguan bipolar sejak zaman remaja lagi dan telah mengambil ubat-ubatan seperti antidepressant dan ubat tidur bagi membolehkan mindanya berfungsi dengan baik seperti sediakala.

Jelas Marshanda, dia disuntik dengan cairan ketamin yang dicampur dengan dengan cairan saline mengikut dos yang ditetapkan. Tambahnya, rawatan tersebut adalah sesuatu yang dilarang di kebanyakan negara termasuklah Indonesia.

"Terapi ini masih belum diterima dan dilabel haram dibanyak negara kerana bersangkut paut dengan penggunaan bahan iaitu ketamin yang disenaraikan sebagai dadah berbahaya," jelasnya.

Klik untuk gambar besarKata pelakon drama 'Sejuta Cinta Marshanda' ini lagi, dia mendapatkan nasihat daripada dua ahli psikiatri dan disarankan untuk mendapatkan rawatan ketamin.

Sehubungan dengan itu, dia memilih sebuah klinik di New York untuk melakukan terapi tersebut sebagai rawatan pemulihan tekanan.

Sekadar info tambahan, Marshanda pernah bernikah dengan pelakon Ben Kasyafani pada tahun 2011 sebelum bercerai pada tahun 2014. Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan seorang anak perempuan pada Januari 2013.         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: