24 December 2021

HARITH ISKANDER PERSOAL PERANAN ANGGOTA ATM - SHAHROL SHIRO RASA TERSINGGUNGBaru-baru ini, pelawak Harith Iskander telah mempersoalkan peranan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam membantu mangsa banjir dalam satu hantaran di Twitter. Harith mendakwa sepanjang empat hari beliau di kawasan terjejas banjir di Shah Alam, Banting dan Hulu Langat tidak melihat angkatan tentera.

Justeru, beliau mempersoalkan adakah tentera akan hanya turun padang apabila bencana yang sedang melanda negara diisytihar sebagai darurat. Harith seterusnya menulis, kenderaan amfibia tentera adalah sangat berguna dalam menyelamatkan nyawa di Taman Sri Muda.

Kenyataan Harith itu mendapat perhatian pelawak dan pelakon Shahrol Shiro yang melahirkan rasa tersinggung. Menurut Shahrol, beliau sebagai anak kepada bekas tentera tersinggung dengan kenyataan Harith Iskander tidak nampak pasukan ATM turun membantu mangsa banjir.

"Berilah sedikit hormat buat petugas-petugas, anggota-anggota serta semua yang hadir memberi bantuan, bukan mencari siapa yang salah. Jika anda kata tidak nampak ATM turun membantu, saya sertakan gambar mereka yang turut serta dalam menyelamatkan mangsa banjir.

Klik untuk gambar besar"Terima kasih buat petugas-petugas yang bertungkus lumus siang dan malam membantu. Semoga Allah S W.T merahmati kalian," katanya dalam satu hantaran di media sosial hari ini.

Terdahulu, Shahrol berkata, semua pihak termasuk anggota tentera dan badan bukan kerajaan (NGO) melaksanakan peranan masing-masing walaupun dalam keadaan tekanan.

"Situasi ini bukan masanya kita mencari salah mana-mana pihak. Mana-mana pihak yang sampai awal hulurkanlah bantuan apa yang termampu agar beban yang ditanggung mangsa dapat diringankan," ujarnya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: