19 December 2021

RUMAH IMPIAN DIBINA HASIL TITIK PELUH LEBIH 3 DEKAD DIHANYUTKAN BANJIR - EBBY YUS AKUR"Tanpa disangka, musibah datang hingga habis rumah yang dibina menggunakan separuh batu dan separuh lagi kayu 'lenyap' dalam kejadian banjir, petang semalam. Inilah rumah impian saya sejak lebih 30 tahun berkecimpung dalam arena seni... Saya akur dengan ketentuan ini," ujar pelawak Ebby Yus.

Ebby akur dengan ketentuan Ilahi apabila mahligai impian yang dibina hasil titik peluh lebih tiga dekad mengabdikan diri dalam dunia seni, musnah sekelip mata selepas dihanyutkan air deras dalam bencana banjir di Kuala Langat, Selangor, semalam.

Rumah yang tinggal 10 peratus untuk disiapkan di tanah setengah ekar di kawasan penempatan itu, dihanyutkan air deras, mengakibatkan Ebby atau nama sebenar, Muhammad Yunus Abdul Rashid kerugian hampir RM200,000.

Menceritakan insiden itu, Ebby berkata, dia bersama pembantu peribadi pergi melihat kerja-kerja akhir pembinaan rumah dua tingkat itu termasuk proses memasang kertas hiasan dinding, tengah hari semalam.

Klik untuk gambar besarEbby yang berasal dari Negeri Sembilan itu berkata, kerja pembinaan rumah itu dilakukan sedikit demi sedikit dan kerap terhenti kerana dia jatuh sakit selain sekatan akibat penularan pandemik.

"Setiap kali dapat bayaran berlakon, saya peruntukkan untuk rumah itu. Kali terakhir selepas dapat bayaran daripada penerbit sitkom Jenaka Kampung Kalut (JKK), saya lunaskan baki bayaran projek pembinaan rumah itu.

"Sebelum ini, projek pembinaan bertukar kontraktor kerana masalah tidak terduga... Biasalah, kerja bina rumah semuanya perlukan wang," kata Ebby memberitahu, dia menyewa di Kampung Baru di sini, sejak 20 tahun lalu.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: