24 December 2021

SYANIE BERSYUKUR DIKURNIA SUAMI MEMAHAMI, MESKIPUN TAK MAMPU BERI ZURIAT"Alhamdulillah saya sekarang berasa sangat gembira selepas berkahwin bersama suami. Seperti semua sedia maklum, saya telah menjalani pembedahan membuang rahim dan ovari pada tahun lalu.

"Sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin, saya ada bertanya pada suami sama ada dia boleh menerima kekurangan saya kerana sudah tentu saya tidak mampu lagi memberikannya zuriat.

"Suami pun ada pengalaman gagal dalam rumah tangga. Dia berstatus duda tetapi tiada cahaya mata. Kata suami, dia reda jika tidak dikurniakan rezeki zuriat kerana yakin bahawa Allah SWT mempertemukan jodoh antara kami bersebab.

"Supaya kami sama-sama saling menyayangi antara satu sama lain hingga ke akhir hayat," ujarnya lagi.," demikian kata pelakon dan juga pelawak Syanie yang berasa sangat gembira dan bersyukur apabila dipertemukan jodoh buat kali ketiga dengan seorang suami yang boleh menerima kekurangan dirinya sebagai seorang wanita yang tidak lagi 'sempurna'.

Klik untuk gambar besarSyanie atau nama sebenarnya Syaniza Hisham, 47, tidak menyangka sebenarnya akan berkahwin lagi untuk kali ketiga dengan suami tersayang, Zahril Hafiz Mohammed Nor pada 19 Februari lalu.

Ujar Syanie lagi, dia percaya bahawa Allah SWT telah mengatur segala-galanya (terutama berkaitan jodoh) dan sedia menerima dirinya untuk dijadikan isteri.

Menyentuh tentang perubahan imejnya yang kini sudah berhijab, pelakon filem 'Senario The Movie' itu berkata bahawa dia sebenarnya sudah lama memasang niat untuk menutup aurat ketika usianya menginjak 40 tahun.


"Tapi ketika itu hati masih berbolak-balik sebab bimbang dengan perangai saya yang 'buas'. Ketika dalam fasa untuk berumah tangga dengan suami, saya ada bercakap tentang perancangan untuk berhijab. Cuma saya tidak pasti bila kejadian itu akan berlaku. Selepas bertunang, suami bertanyakan kembali tentang perkara itu (berhijab). Tapi saya kata belum lagi," jelas Syanie.

Bagaimanapun, Syanie berkata, suaminya tidak menunjukkan paksaan untuk dia terus berhijab, namun telah mengeluarkan ayat yang telah membuka hatinya.

"Kata suami, jika saya mahu berhijab dan menutup aurat selepas berkahwin, dia akan berasa sangat gembira kerana telah memudahkan tugasnya sebagai seorang suami. Jadi saya mengambil keputusan untuk menutup aurat sepenuhnya pada hari pernikahan saya dan Alhamdulillah kekal sehingga kini," tuturnya.

Terdahulu, Syanie pernah mendirikan rumah tangga bersama Mohd. Attirmidi Abdul pada tahun 1996 sebelum berpisah pada tahun 2002. Syanie kemudian mendirikan rumah tangga buat kali kedua dengan seorang lelaki bernama Nadi Putera Mohammad Zainol pada tahun 2014 dan bercerai pada 2016. Bagaimanapun, kedua-dua perkahwinannya terdahulu tidak dikurniakan cahaya mata.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: