29 January 2022

ANUAR ZAIN MASIH FIKIR SOAL JODOH, REDA JIKA SOLO SELAMANYA"Percaya atau tidak, saya masih lagi memikirkan soal jodoh. Saya percaya institusi perkahwinan kerana itu adalah sunnah dan seelok-eloknya buat kita. Jodoh itu rahsia Allah, kita tidak akan tahu bila. Sebagai manusia biasa, kita hanya mampu berdoa.

"Jika ada rezeki yang diberi Allah, saya kahwin," demikian ujar penyanyi tersohor, Anuar Zain yang mengakui masih memikirkan soal jodoh, meskipun usianya bakal menginjak 52 tahun pada 15 Februari depan.

"Walaupun banyak kes keruntuhan rumah tangga kita boleh baca dalam media sosial hari ini, namun pada masa sama, ramai pasangan di sekeliling saya mampu mempertahankan perkahwinan hingga akhir hayat.

"Saya lebih suka melihat dari aspek positif seperti bagaimana pasangan menjaga kerukunan rumah tangga dan kekal bahagia. Momen itu pada saya sangat manis," luah penyanyi yang popular dengan lagu 'Andainya Takdir' dan 'Keabadian Cinta' ini lagi.

Klik untuk gambar besarTerlanjur bercerita soal jodoh, adik kepada penyanyi Ziana Zain ini sempat berkongsi kisah lucu dilamar peminat. Sehingga hari ini, belum terdengar Anuar menjalin hubungan cinta, selain sekadar gosip yang kemudiannya hilang dibawa angin lalu.

"Memang ada peminat yang melamar saya. Tetapi saya anggap itu gurauan dan tidak ambil serius. Malah, kedua orang tua saya pernah berhasrat menjodohkan saya dengan anak-anak kawan mereka. Ketika perancangan itu dibuat, saya memang sibuk dengan kerja. Ketika itu, hendak pergi bercuti pun tidak sempat, apatah lagi mahu fikir soal berumah tangga.

"Dalam nada bergurau, saya katakan kepada abah, kalau betul dia berkenan dengan gadis yang ingin dijadikan calon menantu itu, biar dia sahajalah yang berkahwin," imbau Anuar sambil tertawa.


Adakah sukar sebenarnya untuk mendekati dan menawan hati Anuar atau nama penuhnya, Shahrul Anuar Zain ini? Bagi Anuar, rupa dan ciri fizikal bukanlah keutamaan dalam mencari calon isteri. Percaya dengan qada dan qadar, Anuar berkata, jika ditakdirkan dia terus hidup solo buat selama-lamanya, Anuar reda dengan ketentuan itu.

"Bagi saya karakter dan personaliti adalah paling penting. Kena sentiasa positif. Saya suka berborak pasal isu semasa dan hal berkaitan sejarah. Saya mahu berjumpa seseorang yang boleh bersembang apa sahaja... Itu sangat penting. Rupa pada saya jatuh tempat kedua atau ketiga. Personaliti kena selari dengan saya kerana tak dinafikan, saya ini sangat rumit dan sensitif orangnya.

"Saya terima apa sahaja takdir Allah dengan hati terbuka. Kalau ada jodoh, saya akan terima. Tapi jika tiada jodoh di dunia, mungkin jodoh saya di alam sana Saya masih lagi orang yang sama. Saya berharap dapat meningkatkan amalan. Hendak cakap lebih-lebih pun, saya bukanlah berhijrah hingga sampai tahap mahu meninggalkan dunia seni. Saya hanya mahu menjadi seorang manusia yang lebih baik... Doakan saya," katanya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: