08 February 2022

ZAKI YAMANI TERKILAN DITUDUH GUNA DUIT BAPA, JAMAL ABDILLAH BUKA BISNES"Ketika awal saya mahu mulakan perniagaan ini, ayah saya sendiri tidak tahu dan saya langsung tidak meminta duit untuk dijadikan modal. Jika ada yang masih tidak percaya, boleh tanya sendiri kepada beliau," jelas penyanyi remaja Zaki Yamani yang berasa sedih dan terkilan apabila segelintir netizen memperkecilkan usahanya memulakan perniagaan menjual makanan.

Zaki, 16, bagaimanapun tidak mahu terlalu mengambil pusing kata-kata negatif yang menuduh dia mendapat modal perniagaan daripada bapanya iaitu penyanyi popular, Datuk Jamal Abdillah.

Sekitar November tahun lalu Zaki menceburi bidang perniagaan dengan membuka gerai makanan dan minuman di medan selera yang terletak di Kajang, Selangor. Gerai diberi nama Ngopi Dulu Yop itu menyediakan pelbagai menu makanan segera inspirasi dari Korea serta minuman berasaskan kopi.

Klik untuk gambar besarSebelum ini, Zaki memuat naik satu hantaran di laman Instagram menjelaskan modal perniagaan tersebut adalah hasil wang yang dikumpul dari bayaran membuat review di media sosial. Dia juga memuat naik paparan skrin beberapa netizen yang menuduhnya hidup senang kerana mempunyai keluarga kaya.

"Kalau ada modal umur 10 tahun pun boleh jadi tauke apa saja. Modal duit mak bapa. Untung mak bapa berduit, anak minta modal niaga pun senang, yang biasa-biasa ni harapkan simpan modal sendiri tu pun makan masa bertahun," ujar beberapa netizen.

Sementara itu, Zaki juga memberitahu sebelum memulakan perniagaan tersebut, dia ada memberi bayangan kepada Jamal tentang hasratnya, namun tidak menerima sebarang respons daripada penyanyi lagu 'Azura' itu."Saya ada menghantar gambar bancuhan air yang saya buat, namun hanya dapat bluetick sahaja. Kemudian selepas beroperasi, ayah ada menghubungi dan saya telah pun bercerita kepadanya tentang perniagaan ini," ujarnya.

Dalam masa sama, Zaki yang akan tampil dengan lagu baharu kolaborasi bersama bapa dan abangnya, Osama yang berjudul 'Tangan Yang Melambai' itu juga sedar setiap perbuatan yang dilakukannya akan dikaitkan dengan nama penyanyi legenda itu.

"Saya tahu orang akan terus kaitakan saya dengan ayah walau bukan urusan kami bersama. Memang rasa tertekan, tetapi apa boleh saya buat. Lebih baik diam sahaja," katanya.
         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: