02 March 2022

JUAL PAU VIRAL DI TIKTOK - BIENDA DISANGKA HIDUP SUSAH, INI JELAS TUAN BADANBaru-baru ini, viral sebuah video TikTok yang memperlihatkan kegigihan penyanyi Bienda sedang berniaga pau dikongsi oleh seorang individu. Rata-rata netizen memuji wanita penjual pau itu apabila sanggup berpanas demi mencari rezeki.


"Cantik tapi sanggup berpanas demi rezeki." - "MasyaAllah cantiknya, semoga Allah pelihara akhlak dan imannya sentiasa." - "Kirim salam pada wanita itu. Bidadari mana ni? Kalau dekat, hari-hari saya beli pau kat dia," antara komen-komen netizen.

Namun begitu, gara-gara video tersebut, ramai yang menyangka Bienda kini berdepan kesukaran hidup. Bienda ketika ditanya berhubung hal tersebut mendedahkan, dia dihubungi ramai pihak yang ingin mengetahui keadaan terkininya.

Bagaimanapun, Bienda atau nama sebenarnya Nor Razlinda Razli, 37, berkata, status sebagai seorang selebriti bukanlah halangan untuk dia mencuba sesuatu yang baharu.

Klik untuk gambar besar"Betul, memang ramai yang menghubungi bertanyakan adakah sekarang saya hidup susah kerana berniaga pau di tepi jalan? Hidup saya masih seperti biasa lagi. Hanya mahu mencuba satu pengalaman baharu dalam berniaga.

"Sebenarnya ini adalah perniagaan milik suami dan saya seronok menolong. Bukan hanya untuk diri sendiri malah saya juga dapat membantu peniaga kecil lain apabila mempromosikan perniagaan mereka," jelas Bienda yang mengusahakan sebuah gerai Pau Pau Bienda bersama suaminya yang tarletak bersebelahan Petronas di Jalan Kuching, Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, Bienda yang juga anak kepada penyanyi Shieda, berkata, usaha yang dilakukan itu sedikit sebanyak memberi galakan kepada orang ramai yang kehilangan pekerjaan untuk memulakan perniagaan.

Selain itu, dia yang turut mempunyai perniagaan tudung jenama sendiri mengakui sukar memasarkan produk dalam acara-acara jualan besar seperti sebelum ini."Disebabkan pandemik, tak banyak acara jualan yang berlangsung. Jadi perniagaan tudung saya hanya dilakukan secara atas talian sahaja. Saya juga mengharap dengan perniagaan pau ini dapat memberi galakan mereka yang kehilangan kerja untuk cuba berniaga kerana memang boleh buat duit," ujarnya.

Dalam masa sama, dia juga tidak sangka perniagaan yang diusahakan sejak hujung Disember 2021 semakin mendapat sambutan. Malah ada peminat yang jauh sanggup datang untuk merasa sendiri pau jualan Bienda.

"Tak sangka pula jualan pau ini sudah menjadi bualan ramai. Sebagai seorang selebriti ini adalah kelebihan yang boleh saya gunakan untuk tujuan promosi. Selain itu saya galakkan juga peminat yang berada di luar Kuala Lumpur untuk mencari rangkaian jenama pau ini di kawasan berhampiran mereka.

Melihat susah-payah peniaga kecil lain mempromosikan produk mereka seperti ini memberi satu pengalaman baru buat saya," tutur Bienda yang mendirikan rumah tangga dengan Kamarul Zariman Abd Rahman pada Oktober 2009 dan dikurniakan dua orang cahaya mata iaitu Lavienda Namiraz serta Laxiendra Namiraz.


         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: