27 April 2022

"YASIN DALAM KEADAAN BAIK, DIA JADI IMAM SOLAT LIMA WAKTU & TARAWIH" - ABANGAbang kepada penyanyi Yasin Sulaiman iaitu Zain Sulaiman, 50, memaklumkan adiknya dalam keadaan baik ketika melawatnya di Penjara Sungai Buloh selepas ditahan atas dua pertuduhan mengedar dan menanam 17 pokok ganja di kediamannya di Persiaran Surian Damansara Indah Resort Home, PJU 3 Kota Damansara.


Zain ketika dihubungi berkata, dia bersama keluarga lain bergilir-gilir melawat Yasin di penjara. Dalam masa sama, Zain memberitahu, dia akan mengusahakan agar dua anak Yasin iaitu Sameer, 18, dan Malaika, 14, melawat bapa mereka.

"Alhamdulillah, Yasin dalam keadaan baik. Dia menjadi imam solat lima waktu dan tarawih. Minggu lepas saya dan ayah pergi melawatnya di penjara. Insya-Allah, pada hari raya ini pun nak cuba melawat lagi.

"Dia gembira kerana dapat jumpa keluarga. Semangat dia positif. Dia tak boleh tekanan, itu yang kami risau sebab dia ada bipolar. Harap dia terus ambil ubat. Apa pun, dia stabil di sana. Dia juga beritahu, diberi layanan baik oleh banduan lain dan kakitangan di sana.

"Dia banyak lakukan aktiviti yang membuatkan dirinya sentiasa positif. Selain menjadi imam sembahyang, dia turut mengajar banduan lain mengaji. Setiap kali keluarga datang melawat, dia berkongsi perkara baik.

Klik untuk gambar besar"Untuk anak Yasin dibawa melawat, Insya-Allah saya akan uruskan dalam masa terdekat. Mereka tahu keadaan ayah mereka. Kami sekeluarga sentiasa mengemaskini keadaan Yasin pada mereka.

"Mereka juga sentiasa kirimkan pesanan untuk Yasin. Begitu juga Yasin, yang mana baru-baru ini sampaikan nasihat supaya anak-anak terus tabah dan berjanji akan pulang ke pangkuan mereka," ujarnya yang dipetik sebagai kepada Harian Metro.

Sementara itu, Zain turut berkongsi dia sekeluarga sudah mendapatkan khidmat pasukan guaman bagi pembelaan kes Yasin. Disebabkan itu, mereka melancarkan Tabung Bantuan Yasin Sulaiman bagi menampung kos guaman.

"Tujuan utama kami lancarkan tabung ini adalah untuk tampung kos guaman. Kos agak tinggi sebab membabitkan tuduhan yang berat. Tabung ini sudah diumumkan di Facebook dua minggu lepas dan baru hari ini di Instagram. Alhamdulillah, sambutan sangat baik terutama dalam kalangan keluarga dan kawan-kawan. Mungkin selepas ini akan lebih banyak. Terima kasih atas sokongan diberikan terhadap Yasin," katanya.

Terdahulu, Yasin ditahan polis kerana disyaki memiliki dan menanam pokok ganja di kediamannya di sebuah kondominium di Kota Damansara, Petaling Jaya. Mahkamah menerapkan 18 Mei untuk sebutan semula kes.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: