07 May 2022

BELUM SEDIA AMBIL ANAK ANGKAT - ISTERI AZMI SAAT MAHU CUBA DAPAT ZURIAT SENDIRI SEKALI LAGI"Buat masa sekarang belum lagi terfikir nak ambil anak angkat. Dahulu saya pernah la tanya kepada isteri, dia kata kalau boleh tak nak la sebab kita masih berpeluang ada anak sendiri. Banyak juga pengalaman orang yang dah ambil anak angkat baru beberapa bulan, tiba-tiba mengandung pula. Jadi, takut nanti terbahagi kasih sayang.


"Sementara ada peluang ini, lebih baik kita cuba. Saya cakap dekat isteri kalau nak cepat, kita buat rawatan IUI. Tapi dia suruh tunggu sebab takut nanti dah buat tak menjadi, lagi kecewa," itulah kata vokalis kumpulan Caliph Buskers iaitu Azmi Saat yang memberitahu dia dan isterinya, Nazira Muhammad, 35, tidak mempunyai perancangan untuk mengambil anak angkat.

Menurut Azmi atau nama sebenarnya Khairul Azmi Mohd. Saat, mereka masih mempunyai peluang untuk mencuba mendapatkan zuriat sendiri. Malah, penyanyi berusia 34 tahun ini juga pernah mencadangkan kepada Nazira untuk membuat rawatan kesuburan intrauterine insemination (IUI) namun isterinya menolak.

Azmi hanya sempat bergelar bapa selama tiga hari selepas bayi sulungnya yang diberi nama Khairul Afnan meninggal dunia akibat kegagalan fungsi otak. Zuriat yang ditunggu-tunggu sejak 10 tahun itu menghembuskan nafas terakhir dalam pangkuan ibunya, Nazirah di sebuah pusat perubatan di Kuala Lumpur.

Klik untuk gambar besarBerkongsi mengenai sambutan Hari Raya Aidilfitri, Azmi memberitahu dia dan isteri pulang ke kampung di Terengganu selama tiga hari dan seterusnya ke Johor dengan menaiki kapal terbang. Azmi menganggap suasana raya seperti kebiasaan memandangkan isterinya setiap minggu akan menziarahi pusara arwah anak sulung mereka.

"Tahun ini, beraya di Terengganu kampung isteri selama tiga hari selepas itu di kampung saya pula di Johor. Kami naik kapal terbang saja balik kampung. Saya rasa suasana raya sama saja sebab lagipun dah beberapa bulan arwah meninggal dunia. Tak ada kaitan dengan raya, tapi boleh kata setiap minggu nak kena pergi kubur anak... nak lepas rindu.

"Dia kata dah boleh terima kehilangan itu tapi perasaan rindu saja tak boleh nak hilang. Jadi, kena layan saja. Kami pun tak pernah rasa beraya dengan anak, jadi tak ada apa la," ujar Azmi yang mendirikan rumah tangga dengan Nazira, seorang penjawat awam yang juga Orang Kelainan Upaya (OKU) cacat penglihatan pada 2011.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: