24 May 2022

KENYATAAN IFA RAZIAH ISU 'TAK BERTUDUNG TAPI 3 KALI DIJEMPUT ALLAH KE MEKAH' TERIMA TEGURAN USTAZAH ASMAK HUSIN"Pandangan saya menutup aurat itu wajib, tak kisah dijemput ke Makkah atau tidak. Jika kita meninggalkan suruhan Allah tetap berdosa walaupun 10 kali ke Makkah. Menjadi tetamu Makkah untuk mendapatkan haji atau umrah mabrur bukan untuk dibanggakan.


"Kayu ukur adakah haji kita itu mabrur atau tidak dilihat selepas kepulangan kita daripada tanah suci sama ada terdapat peningkatan atau perubahan dalam diri kita terutama akhlak dan ibadat," tulis pendakwah bebas Ustazah Asmak Husin dalam satu hantaran di Facebook dimana beliau tampil menegur kenyataan yang dibikin selebriti versatil, Ifa Raziah mengenai isu tudung dan Makkah baru-baru ini.

Jelas Ustazah Asmak, bertudung itu wajib bagi setiap wanita dan hukumnya berdosa sekiranya meninggalkan suruhan Allah. Ustazah Asmak turut menyentuh tentang perlakuan yang dikaitkan dengan istidraj.

"Hati-hati dengan istidraj. Istidraj ini apabila seorang yang tidak mengerjakan suruhan Allah, berterusan melakukan maksiat dan derhaka kepada-Nya, namun dia kelihatan kaya dan rezekinya juga mudah, maka inilah yang dinamakan istidraj. Kadang-kadang nikmat itu sedang menghancurkan pahala kebaikan kita.

"Kesimpulannya, sebagai hamba berusahalah kita mengikuti segala suruhan Allah kerana kita belum tentu dapat ke Mekah namun yang pasti kita semua akan ke liang lahad. Hijab bukan melambangkan tinggi iman tetapi itu simbol ketaatan hamba kepada tuhannya.

Klik untuk gambar besar"Saudara kita di India, Myanmar, dan lain-lain disekat pemakaian hijab mereka tetapi mereka tetap berjuang untuk berhijab. Sedangkan kita? Tepuk dada tanya iman. Mari kita sama-sama berdoa semoga setiap muslimat diberi kefahaman jelas dalam beragama, istiqamah, dan terasa ringan melaksanakan perintah Allah," tambahnya.

Terdahulu, Ifa dalam satu rakaman video yang dikongsikan semula ke TikTok itu telah mengupas isu menutup aurat dan makanan halal di sebuah restoran cina di Pulau Pinang.

"Banyak benda lagi kita boleh ingat pada Allah, bukan setakat menutup aurat. Kalau setakat menutup aurat tapi tak solat, berzikir, tak buat amal jariah tak guna juga. Itu salah satunya.

"Kita pun tak sempurna, banyak kekurangan… Banyak juga orang yang pakai tudung pun tak pernah lagi Allah jemput pergi umrah atau haji. Tapi saya, belum pakai tudung tapi Allah dah jemput saya tiga kali dah.

"Kalau aurat jaga tapi semua tak lengkap macam mana pula? Cuba jawab. Kalau pakai tudung tapi mulut jahat, dok mengata orang, fitnah orang. Saya pernah jumpa wanita bertudung tapi tak solat," kata Ifa.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: