31 July 2022

2 TAHUN CERAI - PELAKON LAN SIRO CARI REZEKI MENOREH GETAH & JUAL BARANG BUNDLE DEMI NAFKAH ANAK-ANAKDemi kelangsungan hidup, pelakon Lan Siro atau nama sebenarnya Azlan Mokhtar, 40, bertukar angin mencuba bidang baharu bagi menampung perbelanjaan harian, selepas menyedari pasang surut dunia seni.


Selain mengusahakan kebun getah di kampungnya di Temerloh, Pahang, Lan juga mula berjinak-jinak dalam perniagaan menjual barangan bundle selain bekerjasama dengan beberapa orang rakan dalam projek penternakan kambing.

Kata Lan, pekerjaan baharu yang dilakukan ini juga merupakan salah satu usahanya supaya tidak terlalu bergantung harap melalui pendapatan sebagai pelakon.

"Kali terakhir saya terlibat dengan penggambaran adalah pada bulan Ramadan lalu. Sekarang ini kiranya lebih dua bulan tiada job jadi kenalah buat benda lain sebab kita tidak tahu sampai bila boleh berlakon.

"Di kampung ada sedikit kebun pokok getah saya usahakan namun hasilnya tidaklah banyak. Sekarang ini saya mula berjinak-jinak menjual barangan bundle. Selagi ada kudrat saya akan usaha buat apa sahaja.

Klik untuk gambar besar"Industri juga tidak menentu sekarang ini tapi saya tidak mahu cepat melatah atau salahkan mana-mana pihak kerana kurang mendapat tawaran," jelasnya yang dipetik sebagai berkata kepada mStar.

Dalam masa sama, pelakon 'Abang Sado Jemur Kain' yang hampir dua tahun berpisah dengan bekas isteri itu juga mendedahkan dia perlu bekerja keras kerana mahu memberi nafkah kepada dua orang cahaya matanya.

Lan mengakui hidupnya kini tidaklah terlalu senang, namun dia bersyukur kerana masih diberikan rezeki dan peluang untuk mencuba sesuatu baharu.

"Hampir dua tahun saya menduda dan anak-anak tinggal bersama bekas isteri. Sebagai bapa saya kena kuat bekerja dan beri duit untuk anak-anak yang sedang membesar. Walau dalam keadaan apa sekalipun saya perlu jalankan tanggungjawan sebagai ayah.


"Syukur sekarang ini tidaklah susah. Masih boleh hidup seperti biasa, cuma tidaklah senang. Kalau dahulu saya boleh bergantung kepada pendapatan dalam dunia seni, sekarang tidak lagi. Kena cekap mengatur perjalanan," jelasnya.

Walaupun tawaran berlakon semakin perlahan, Lan berkata dia tetap akan meneruskan karier seni dan tidak pernah berputus asa mencari peluang.

"Saya tidak pernah tinggalkan dunia lakonan kerana minat yang mendalam. Tidak semua orang diberi peluang ini dan berlakon seakan-akan sudah menjadi makanan jiwa buat saya. Bukan lagi fikir soal glamor atau duit, tetapi saya anggap tanggungjawab untuk menjayakan watak supaya sampai kepada penonton.

"Mungkin suatu hari nanti saya tidak lagi berlakon dan akan terus terlibat dengan kerja belakang tabir. Ini adalah asam garam dunia seni dan terpulang kepada diri sendiri untuk terus bertahan," ujarnya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: