10 September 2022

"GELARAN 'DATUK', JAUH SEKALI... DATUK BERCUCU PULA TAK AKAN JADI SEBAB TAK ADA ANAK" - MUSS AKURUmum sedia maklum, kebanyakan rakan selebriti senior dan berpengalaman di negara ini sudah mendapat gelaran 'Datuk'. Bekas penyanyi May, Muss tidak pernah terfikir untuk mendapat gelaran tersebut.


Muss atau nama sebenarnya Mustaffa Din, 54, ketika ditemui berkata, pembabitannya dalam muzik bukan sekadar kerana suka, tetapi berasakan sudah berada pada tahap kewajipan untuk dirinya menyanyi.

"Selagi mampu, saya akan teruskan menyanyi kerana kalau saya tak buat akan rasa mensia-siakan diri. Jadi, saya pasti tetap memberikan komitmen untuk diri sendiri. Itu saja.

"Selebihnya, nak jadi kaya ke atau apa yang lain-lain ke, saya tak pernah terfikir. Apa lagi, untuk gelaran Datuk, jauh sekali. Lainlah kalau saya ada buat perniagaan, mungkin nak juga rasa status macam ini," katanya.

Mus yang pernah menyertai Gegar Vaganza musim ketujuh (GV7) pada 2020 lalu dan menganggotai May sejak 1986 sebelum berundur pada 2019, berkata, dia juga akur tidak akan berpeluang mendapat gelaran datuk yang bercucu.

"Saya ini tak akan jadi datuk sebab saya dan orang rumah (isteri) tak ada anak. Jadi, kami relaks saja dan akur takkan jadi datuk. Kalau orang tanya, jawapannya memang tak akan," ujarnya.

Ditemui pada sesi latihan dan rakaman program Salam Dari Maya 2 yang akan ditayangkan secara virtual di platform YouTube, Muss berkata, antaranya perubahan dalam hidup pasti berlaku selepas memiliki gelaran Datuk itu dan memang kena sentiasa bersiap sedia.

"Apapun, tak pernah terlintas di hati saya nak dapatkan gelaran Datuk ini walaupun ia dianugerahkan sebagai penghargaan dan penghormatan. Malah, saya percaya kebanyakan selebriti yang berstatus Datuk sekarang bukan nak kejar glamor pun sebab tanggungjawabnya berat," tuturnya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: