26 September 2022

LIBATKAN 11 PERTUDUHAN - KES GANGGUAN SEKSUAL USTAZ EBIT LEW AKAN DIBICARA ESOKKes gangguan seksual pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew atau nama penuhnya Ebit Irawan Ibrahim Lew, 37, akan dibicarakan di Mahkamah Majistret Tenom bermula esok hingga 30 Sepember.


Menerusi laporan Harian Metro, Ustaz Ebit berdepan 11 pertuduhan antaranya didakwa mengaibkan kehormatan seorang wanita berumur 41 tahun dengan menghantar perkataan lucah ke nombor telefon mangsa melalui aplikasi WhatsApp antara Mac dan Jun tahun lalu.

Ebit dituduh melakukan perbuatan itu mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Majistret Nur Asyraf Zolhani akan mendengar kes itu manakala pendakwaan akan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Azreen Yas Mohammad Ramli dan Adibah Saiful Bahari.

Barisan peguam Ram Singh, Kamarudin Mohmad Chinki, Timothy Daut, Kimberly Ye Wanchuin dan Chen Wen Jye akan mewakili Lew.

Pada Februari lepas, Lew mengaku tidak bersalah atas 11 pertuduhan berkaitan gangguan seksual dan dibebaskan dengan jaminan RM1,000 bagi setiap pertuduhan dengan dua penjamin.

Tenom merupakan sebuah daerah di pedalaman Sabah terletak kira-kira 145 kilometer arah selatan dari Kota Kinabalu.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: