27 October 2022

JAGA BAPA SAKIT, HIDUP DENGAN BANTUAN BAITUMAL - PELAKON MELIA AIMELIA HARAP DAPAT KEMBALI TAWARAN BERLAKON"Selepas tahun itu saya ada menerima tawaran tapi terpaksa tolak sebab keadaan ayah yang tidak sihat dan semakin teruk pada tahun 2020. Ayah terpaksa menjalani pembedahan sebanyak empat kali, sebabkan nak jaga ayah, saya ambil keputusan untuk tinggal di rumah sahaja dan tidak menerima tawaran berlakon.


"Sejak itulah ramai menyangka saya terus menghilangkan diri, ada juga yang masih ingat dan bertanya keadaan saya," kata pelakon Melia Aimelia yang kini berharap dia dapat kembali menerima tawaran lakonan bagi menyara kehidupannya sekeluarga.

Melia atau nama sebenarnya Noor Amelia Zaidi, 28, berkata, keputusan memperlahankan karier seni pada tahun 2012 kerana menjaga bapanya yang sakit menyebabkan ramai menyangka dia sudah mengundurkan diri daripada industri lakonan.

Gara-gara tiada sumber pendapatan, Melia berkata dia kini bergantung bantuan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan ihsan orang ramai.

Klik untuk gambar besarEnggan lagi terus meminta-minta, pelakon yang pernah membintangi filem 'Karipap Karipap Cinta' ini berharap ada pihak sudi menawarkan peluang berlakon agar dia boleh menyara keluarga.

"Saya tidak mempunyai sumber pendapatan pada saat ini kerana tidak bekerja dan hanya mengharapkan sumbangan daripada ihsan orang ramai dan pihak Baitumal.

"Kalau ada rezeki saya dalam industri seni ini Insya Allah... jika tiada, tak apa mungkin belum rezeki saya! Cumanya untuk sekarang ini memang keutamaan saya adalah bidang lakonan sebagai sumber pendapatan yang tetap," ujarnya.Dalam pada itu, Melia memberitahu tujuannya berkongsi mengenai kesempitan hidupnya kerana enggan dipandang serong oleh masyarakat kononnya dia hanya menagih simpati dan bantuan semata-mata.

Malah, dia berharap liputan mengenai kehidupan terkininya ini sedikit sebanyak membuka kembali ruang untuknya menerima tawaran lakonan.

"Mungkin ada sesetengah pihak berfikir saya ada masalah attitude sebab selalu tolak tawaran lakonan tapi sebenarnya saya yang dah tak tahu rentak industri sekarang ini."Sekurang-kurangnya apabila keluar berita mengenai saya ini dapatkan membantu menguar-uarkan kepada produksi dan orang ramai mengenai keberadaan saya. Saya sudah bersedia untuk kembali menerima tawaran lakonan demi menyara kehidupan keluarga," tuturnya.

Untuk makluman, bapa Melia yang dikenali sebagai Zaidi disahkan menghidap kanser dan jangkitan itu merebak di beberapa bahagian organ lain termasuklah paru-paru dan selaput otak.

Tahap kesihatan bapanya itu semakin merosot sejak tahun 2020 dan masih dalam pemantauan doktor. Kini, Melia tinggal bersama ibu bapanya serta seorang adik di pangsapuri program perumahan rakyat (PPR).
         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: