09 October 2022

KONGSI PENGALAMAN SEBAGAI IBU TUNGGAL - DIDIE ALIAS JUAL SATE, PAKAIAN DALAM DEMI TANGGUNG LIMA ANAKDemi mencari sesuap rezeki untuk menanggung lima cahaya mata, pengacara dan pelakon Didie Alias akui pernah menjaja sate di tepi jalan dan menjual pakaian dalaman wanita di kelab malam.


Berkongsi pengalaman sebagai ibu tunggal pada program Bicara Inspirasi Nona, Didie Alias menyifatkan dugaan hidup menjadikannya sebagai wanita teguh seperti hari ini.

Keperitan hidup dilalui tidak diketahui ramai, Didie berkata, dia pernah melalui tempoh sukar selepas bercerai dengan bekas suami pertama yang juga aktor, Ridzuan Hashim.

Katanya, tidak hanya kerjaya seni yang dibina sejak menyertai pertandingan Dewi Remaja pada 1990 malap, malah turut diuji tiada pekerjaan.

"Saya menjual sate di tepi jalan kerana tiada siapa mahu ambil saya bekerja. Saya buat apa sahaja untuk anak-anak. Saya bekerja pagi, petang dan malam. Saya tidur beberapa jam hanya untuk membesarkan anak.

"Ia satu tanggungjawab yang besar. Jujurnya, ramai menghina dan mencaci hanya kerana saya ibu tunggal. Tetapi, saya serahkan diri pada Allah dan berdoa agar tidak berputus asa selagi saya menjaga lima cahaya mata.

Klik untuk gambar besar"Alhamdulillah, Allah tidak pernah putuskan kewangan saya biarpun hanya RM5 dalam poket. Dengan duit ini, saya suapkan makanan dalam mulut anak. Ketika itu, saya hanya mampu memberikan anak bubur dan garam. Itu pun sudah cukup untuk saya menggembirakan mereka," katanya.

Tidak dapat menahan sebak berkongsi pengalamannya, Didie turut memaklumkan pernah menjual pakaian dalaman wanita di kelab malam demi membesarkan anak.

"Saya berniaga pakaian dalam di kelab malam. Saya ke Danok, Thailand membeli pakaian dalaman wanita dan menjualnya di kelab. Tetapi, saya tidak bekerja dalam kelab.

"Ia bermakna rezeki ada di mana-mana dan saya buat apa sahaja demi anak. Allah berikan saya amanah lima cahaya mata untuk dijaga, jadi saya percaya rezeki yang diberikan," jelasnya.

Terdahulu, Didie dan Ridzuan yang juga pelakon popular era 1990-an mendirikan rumah tangga pada 1991 sebelum berpisah pada 2000. Menerusi perkahwinan itu, mereka dikurniakan lima cahaya mata, Nurdhaniyah, Muhammad Dhanial, Nur Dinie, Nur Dayini Ahza, dan Nur Diyana.


Kini, pelakon 'Takdir Yang Tertulis' dan 'Cukup Derita Itu' sudah mendirikan rumah tangga buat kali kedua bersama Norisham Ismail pada Mei 2009.ata Didie, dia berkongsi pengalaman hidupnya sebagai pengajaran dan motivasi kepada ibu tunggal. Baginya, setiap yang berlaku ada hikmah dan pasti ada sinar dalam dugaan yang Allah berikan.

"Saya berkongsi pengalaman bagi memberikan semangat kepada wanita. Bukan mudah untuk saya menjadi senang. Kalau tidak berusaha dan jujur dengan apa yang dilakukan, jangan berangan nak senang.

"Ada masanya wanita mudah patah semangat disebabkan tiada orang kiri dan kanan. Sama seperti saya, tetapi Alhamdulillah Allah kurniakan seorang lelaki ketika saya hidup susah.

"Saya pernah dihalau rumah sewa sebab tak mampu nak bayar, berniaga sate berapa sen sangat keuntungan, lebih-lebih lagi, menanggung lima cahaya maya. Ketika itulah, Allah hadir seorang lelaki iaitu suami saya.

"Dialah orang yang sanggup keluarkan duit untuk membeli rumah untuk saya dan anak. Disebabkan itu, saya sangat terhutang budi kepadanya kerana terima saya sejak berniaga di tepi jalan," tuturnya pada sambutan ulang tahun program Nona ke-37.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: