04 October 2022

"SEMUANYA 'MALAIKAT', SAYA TIDAK" - ZUL ARIFFIN DIDENDA RM30,000 SELEPAS MENGAKU BERSALAH MUAT NAIK KANDUNGAN SUMBANG"Tiada tindakan sebab orang lain yang terbabit semuanya 'malaikat', saya seorang saja tidak. Jadi, saya sajalah yang mengaku bersalah. Tidak mengapa," itulah kata pelakon Zul Ariffin apabila didenda RM30,000 selepas mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Sepang atas pertuduhan memuat naik kandungan bersifat sumbang di laman Instagram.


Ditanya mengenai tindakan susulan terhadap pihak dipercayai memintanya memuat naik video itu, Zul berkata biarlah dirinya sahaja yang mengaku bersalah serta menyifatkan orang lain 'malaikat' namun tidak dirinya.

Menurut Zul lagi, apa yang berlaku pada dirinya dapat dijadikan pengajaran kepada pelakon lain sebelum memuat naik sebarang promosi untuk setiap karya terbaharu.

Klik untuk gambar besar"Kita semua tidak terlepas daripada melakukan kesilapan. Disebabkan itu, jadikan kes ini sebagai pengajaran kepada semua orang di luar sana termasuk pelakon. Kalau disuruh muat naik apa-apa kandungan, tidak perlulah beriya-iya sangat. Betul tak?

"Kalau disuruh juga untuk tujuan promosi, tolong berhati-hati dan jadikan saya sebagai contoh. Muat naik gambar 'selfie' pun sudah memadai. Tak rugi apa pun," ujarnya yang dipetik sebagai berkata kepada Harian Metro.

Dalam pada itu, Zul berkata dia mengaku bersalah kerana tidak mahu memanjangkan kes berkenaan serta enggan membazir masa mana-mana pihak. Ujarnya lagi, dia meluahkan rasa syukur dan terharu menerima sokongan daripada rakan-rakan.


"Saya lega dengan keputusan ini. Walaupun saya tak pernah berdepan dengan situasi ini iaitu terbabit dengan kes besar di mahkamah, tapi dengan nasihat peguam dan sokongan daripada rakan-rakan yang hadir saya sangat terharu.

"Saya ingatkan tiada yang akan datang beri sokongan tapi Alhamdulillah ramai yang hadir termasuk rakan media. Saya enggan bazir masa mahkamah atau sesiapa. Jadi saya memilih mengaku bersalah kerana saya yang memuat naik video terbabit.

"Jika tidak, perkara ini akan terus berlanjutan dan saya tak nak hidup dengan rasa yang begitu. Jadi langkah terbaik saya anggap ini kesalahan atas kelakuan saya selain rasa bersalah kepada Allah," tuturnya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: