09 October 2022

"TAK BOLEH TERIMA PADA AWALNYA..." - WAN NAJDI UNIC & ISTERI REDA ANAK KEDUA DISAHKAN AUTISMEPenyanyi yang juga bekas anggota kumpulan nasyid UNIC, Wan Najdi Wan Mohd Noh berkongsi keadaan anak keduanya, Wan Musthafa, 4, dimana dia disahkan sebagai autisme (hiperaktif), Khamis lalu.


Jelas Wan Najdi, 31, dia dan isteri pada awalnya tidak boleh menerima hakikat itu, namun belajar melihat bagaimana rakannya, Bazli UNIC dapat menguruskan perkara itu yang pernah memiliki anak autisme.

"Isteri saya sebenarnya tak boleh terima sebab dia di hospital setiap hari jumpa kanak-kanak seperti itu, tiba-tiba jadi pada anak sendiri. Saya pun tak boleh terima juga pada awalnya cuma saya pernah baca satu kata-kata ini, 'anak yang autisme ini kalau kita tak terima dia, kita akan marah dia sebab tak sampai penanda aras kita. Jadi, perlu ajar dia hingga menjadi seperti anak normal dan selepas itu baru boleh nak marah'.

Klik untuk gambar besar"Selepas itu saya baru mula mencari maklumat dan sebagainya. Rupa-rupanya dalam perjalanan hidup saya selama ini, saya pernah tengok anak Bazli dulu iaitu Allahyarham Syahid yang juga autisme. Apabila besarkan anak syurga ini saya dah nampak Bazli. Ini sebab orang biasa tak boleh cakap melainkan ibu bapa itu mempunyai anak syurga.

"Saya juga pernah pergi majlis pelancaran Fynn Jamal di United Kingdom (UK), dia cerita mengenai anaknya, Arjuna Beta. Selepas itu, sepupu isteri saya pun ada anak autisme. Jadi, saya terfikir kenapa ada di sini dan saya pun imbas kembali semua itu, rupanya Allah nak bagi saya hadiah anak autisme," ujarnya yang dipetik sebagai berkata kepada Harian Metro.

Menurut Wan Najdi, dia mula menyedari sisi berbeza anaknya itu sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dua tahun lalu.


"Sebenarnya saya dapat tahu sejak sebelum C0V1D. Isteri saya pun dah perasan sebab bila dia cakap pun mengarut-ngarut. Masa itu umur dia satu tahun lebih. Isteri saya kerja di hospital jadi dia kesan ada sesuatu yang tak kena dengan anak saya ini. Dalam tempoh C0V1D itu saya lagi nampak sebab jaga dia setiap hari.

"Dia 'hyper', anak saya pernah terlepas keluar rumah dan main di tepi jalan raya. Semasa PKP saya lagi nampak sebab bila ajar dia tak macam budak lain dan jauh beza.

"Saya rasa betul-betul anak syurga ini bila dia punya 'tantrum' dan marahnya bukan macam budak biasa. Saya pun putuskan untuk tak pergi mana-mana waktu itu dan saya ambil keputusan untuk keluar UNIC pun sebenarnya untuk anak syurga saya," katanya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: