08 November 2022

MINTA HENTI MARAH NABIL - RAISA AKUI GUNA BAHASA INGGERIS SEBAB TAKUT TERSALAH MAKSUD, MAHU KOMEN DIFAHAMISemua sedia mengetahui mengenai pengacara Nabil Ahmad yang dikecam pengguna laman sosial ekoran insiden mengajuk cara penyanyi Indonesia Raisa bercakap dalam bahasa Inggeris ketika memberi komen kepada salah seorang peserta program itu pada malam Ahad lalu.


Tidak mahu isu berpanjangan, Raisa telah meminta pengguna laman sosial berhenti daripada terus menyerang hos Gegar Vaganza musim kesembilan (GV9) itu. Kata Raisa atau nama penuhnya Raisa Andriana, 32, dia tidak berkecil hati atau terasa dengan perkara itu malah menganggap ia hanya gurauan semata-mata.

Pada Isnin lalu saya ada jumpa Nabil di konti radio Era, tapi saya sendiri tak ingat apa yang berlaku sebab Nabil cakap terlalu cepat. Tolong jangan marah Nabil... kesian dia," ujar Raisa yang mengulas mengenai perkara itu ketika ditemui pada sidang media Raisa: Live In Malaysia yang diadakan pada Selasa.

Pada konsert minggu kelapan GV9, Nabil menerima kecaman hebat pengguna laman sosial apabila didakwa bersikap tidak profesional dengan mengajuk gaya percakapan Raisa ketika memberi komen peserta program berkenaan.

Klik untuk gambar besarBagaimanapun Nabil menjelaskan dia dan Raisa sudah bertemu di belakang pentas dan gurauan tersebut boleh membantu menjadikan dia lebih selesa sebagai juri jemputan GV9.

Dalam pada itu, Raisa menjelaskan dia menggunakan bahasa Inggeris ketika memberi komen kepada peserta GV9 kerana bimbang jika apa ingin disampaikan dalam bahasa Indonesia mempunyai maksud berbeza.

"Sejujurnya saya takut salah cakap kerana kadang-kadang ada maksud bahasa Indonesia dan Malaysia berbeza. Saya takut kalau komen dalam bahasa Indonesia akan kurang tepat dan jadi salah."Bagi saya, kalau cakap bahasa Inggeris akan lebih tepat dan tak salah maksud tapi pihak produksi ada beritahu tidak mengapa kalau saya nak cakap bahasa Indonesia," tuturnya.

Sementara itu, Raisa melahirkan rasa teruja kerana akhirnya dapat mengadakan sebuah konsert di Kuala Lumpur pada 20 November ini. Kata Raisa peluang itu sedikit sebanyak dapat mengimbau kenangan berada di negara ini kerana keluarganya pernah menetap di Malaysia sekitar tujuh tahun lalu.

"Saya teruja dapat mengadakan konsert ini kerana keluarga saya pernah tinggal di Malaysia sekitar tujuh tahun lalu dan saya selalu datang ke sini. Sebelum ini saya pernah ke Pulau Pinang dan Kota Kinabalu tetapi Kuala Lumpur pertama kali," katanya.

Raisa turut melahirkan rasa syukur kerana tiket konsert tersebut hampir sold out dan tidak menyangka sambutan peminat di Malaysia sangat memberangsangkan. Penyanyi itu bakal menyampaikan 20 buah lagu popularnya untuk menghiburkan peminat di Kuala Lumpur.         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: