08 June 2024

ISU DIDAKWA P£CAH AMAN4H - SUAMI BCL TAMPIL NAFI, BAKAL AMBIL TIND4KAN PADA BEKAS ISTERINama suami kepada Bunga Cintra Lestari (BCL) iaitu Tiko Aryawardhana sebelum ini hangat diperkatakan selepas dia didakwa p£cah aman@h.
Berhubung dakwaan itu, suami BCL tampil menafikan dan berkata dia kini sedang memohon proses aud1t dilakukan ke atas syarikat yang diusahakan olehnya bersama bekas isteri, Arina Winarto.

Tiko mahu membersihkan semula namanya susulan dakwaan menyel£weng dana milik syarikat diusahakan bersama Arina iaitu PT Arjuna Advaya Sanjaya (AAS) berjumlah kira-kira 6.9 bilion rupiah (hampir RM2 juta).

Irfan Aghasar selaku peguam mewakili Tiko mendakwa anak guamnya itu tidak pernah diperiksa akauntan yang dinyatakan Arina.

Menurutnya lagi, proses aud1t perlu dilakukan bersama Arina dengan diawasi polis.

"Anak guam kami belum pernah diperiksa akauntan dimaksudkan peng@du. Sebagai pengarah syarikat, kalau memang sumber datanya dari Tiko, maka seharusnya ada pengesahan daripada akauntan sama ada benar atau tidak data itu.

"Jangan sampai data tersembunyi yang muncul ke ak@untan dan disajikan seolah-olah ada kerug1an. Kita buat satu lagi aud1t dengan melantik polis yang dipersetujui daripada sisi rapat pemegang sah@m, peng@du dan orang yang diadu.

"Kita duduk dan buka data sama-sama. Jadi, kita dapat sahkan apakah ada penggunaan wang oleh Tiko. Dari situ, kita boleh minta kes dibuka Polda (Polis Daerah) Metro Jaya atau Bar£skrim," katanya.

Dalam pada itu, menurut Irfan, dakwaan Arina bahawa Tiko menyel£weng wang syarikat itu juga adalah tidak tepat.

Ini kerana katanya, Tiko tidak diberi peluang untuk menjelaskan soal perbezaan hasil laporan kewangan versinya dengan pasukan aud1t perusahaan.

"Sebagai ahli lembaga pengarah, adakah dia (Arina) pernah bertanya perihal laporan itu kepada Tiko atau belum? Padahal, ketika itu, mereka masih bergelar suami isteri," ujarnya.

Irfan turut berkata, pihaknya sedang mengumpul data dan akan membuat laporan polis ke atas pihak yang didapati mem@lsukan maklumat.

Terdahulu, Tiko didakwa menyel£weng dana milik syarikat diusahakan bersama bekas isteri, Arina Winarto iaitu PT Arjuna Advaya Sanjaya (AAS) berjumlah kira-kira 6.9 bilion rupiah (hampir RM2 juta).

Tiko didakwa melakukan kesal@han terb@bit antara 2015 sehingga 2021 ketika memegang jawatan sebagai pengarah syarikat perusahaan makanan dan minuman itu.

Berikutan itu, Arina yang bertind@k sebagai pemilik dan pemegang sah@m syarikat membuat laporan di Balai Polis Jakarta Selatan, baru-baru ini.

         ________________________

JOM LAWAT YOUTUBE KAMI (MYPAPARAZZI) :
KLIK DI SINI..!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: