24 June 2018

TUKANG MASAK TEMPATAN - CHEF WAN TAMPIL PERSOALKAN


"Makanan seperti cinta yang tiada batasan. Ramai chef dari Malaysia yang bekerja di pelbagai bandar di dunia dan melakukan perkara sama.

"Soalan saya kepada menteri, mengapa pendatang ke negara ini tidak boleh memasak masakan Malaysia hanya kerana mereka bukan orang tempatan? Kenapa perlu kita mendiskriminasikan mereka?

"Negara lain tak pula layan bangsa lain seperti penduduk kelas kedua," tulis chef terkenal, Datuk Redzuawan Ismail atau chef Wan yang tidak bersetuju dengan keputusan kerajaan yang mahu semua pengusaha restoran di negara ini hanya mengambil tukang masak tempatan bermula 1 Julai ini.

Chef Wan menerusi Instagram menyifatkan keputusan itu seolah-olah meletakkan diskriminasi terhadap pendatang asing yang bekerja sebagai tukang masak di negara ini.

Pada Khamis, Menteri Sumber Manusia, M. Kulasegaran berkata semua pengusaha akan diberi masa sehingga hujung tahun ini untuk mematuhi syarat tersebut.

Klik untuk gambar besar


Menurut Kulasegaran, peraturan itu akan mengurangkan kebergantungan restoran tempatan kepada tenaga kerja asing dan bagi memastikan kualiti makanan terjamin.

Dalam pada itu, Chef Wan berkata, keputusan itu tidak akan menjadikan kualiti dan standard makanan akan menjadi lebih baik sebaliknya perlu melihat kelemahan diri sendiri terlebih dahulu.

"Sikap chef Malaysia sebenarnya yang perlukan perubahan besar daripada kita menunding jari pada orang-orang asing ini... Adalah lebih baik kita lihat kelemahan sendiri.

"Jika ada chef yang tidak bagus kita didik mereka, tingkatkan kemahiran mereka. Jika ada sifat pengotor ajar la mereka dan sentiasa awasi restoran untuk memenuhi tahap kebersihan dan sebagainya," ujarnya lagi.
www.myartis.com / Sumber: mStar


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: