10 November 2018

ISU BONUS 'CIPUT' - PENERBIT 'HANTU KAK LIMAH' TAMPIL JELASKAN


Berhubung isu bonus yang dikatakan 'ciput' yang sedang hangat diperkatakan baru-baru ini, penerbit filem Hantu Kak Limah (HKL), Astro Shaw dan Infinitus Gold telah tampil mengeluarkan kenyataan rasmi dengan menjelaskan apa yang telah terjadi dan menjernihkan segala persoalan yang berbangkit.

"Industri perfileman tempatan telah lama mendapat sokongan padu dari pelbagai pihak , antaranya studio produksi, pihak pawagam, barisan pelakon, kru, pelabur dan peminat.

"Sehingga awal November 2018, sebanyak 43 buah filem telah diterbitkan oleh pelbagai produksi di Malaysia, ada diantara filem yang mendapat pulangan (Gross Box-Office) GBO yang baik. .

"Hantu Kak Limah (HKL) adalah salah satu filem yang telah melangkau jangkaan sekaligus berjaya mencipta fenomena tersendiri. Pihak kami amat berterima kasih kepada rakyat Malaysia yang telah memberi sokongan pada filem ini.

"Di dalam penerbitan filem, pihak penerbit perlu berdepan dengan pelbagai risiko sebelum sesebuah filem mendapat kutipan yang tinggi. Tambahan lagi, pembahagian keuntungan harus ditolak dengan 25% melalui cukai hiburan.

Klik untuk gambar besar


"Dari jumlah baki tersebut, ia harus dibahagikan dengan pihak pemamer sebanyak 40:60. Dengan jumlah 40% itu, penerbit akan menolak segala kos produksi, pemasaran dan pengedaran sebelum jumlah keuntungan dicapai. .

"Kebiasaannya barisan pelakon dan kru telah ditetapkan jumlah bayaran dan tiada pemberian bonus seperti di dalam kontrak.

"Namun begitu, penerbit HKL berbesar hati memberi bonus buat barisan pelakon dan kru atas tanda penghargaan dan budi bicara," kata penerbit dalam sebuah kenyataan media.

Sebelum ini, pelakon utama filem HKL, Datuk Awie Wings dan Dalimawati melahirkan rasa kecewa dengan wang bonus yang diterima oleh pelakon dan kru yang dikatakan tidak setimpal dengan kutipan filem ini.


www.myartis.com / Sumber & foto: Hlive & Instagram Dalimawati


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: