02 March 2020

AHMAD IDHAM: "I WANG YOU TO GO! WITHOUT ANY SOLID REASON & WITH ARROGANCE..."


Semua sedia maklum mengenai isu panas apabila Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), Ahmad Idham diumumkan akan meninggalkan jawatan tersebut lebih awal daripada tempoh sebenar, akhir tahun lalu.

Kenyataan itu dikeluarkan oleh Finas selepas Ahmad Idham 'direhatkan' selama dua bulan sebelum dikatakan meminta untuk ditamatkan perkhidmatannya lebih awal iaitu pada 10 Mac 2020 dan bukannya 10 Mac 2021. Menteri Komunikasi Dan Multimedia ketika itu, Gabind Singh Deo memberitahu belum ada sesiapa calon yang dipilih untuk menggantikan Ahmad Idham.

Namun kemelut tersebut tidak habis di situ sahaja apabila sekumpulan penggiat seni tanah air mendesak Menteri Komunikasi dan Multi Media, Gobind Singh Deo serta pengerusi Finas, Datuk Hans Isaac untuk meletak jawatan.

Hans kemudiannya membuat kenyataan bahawa dia tidak akan tunduk dengan sebarang desakan untuk meletakkan jawatan kerana dia dilantik oleh menteri dan hanya menteri sahaja boleh memecat beliau.

Klik untuk gambar besar


Ahmad Idham yang sebelum ini direhatkan kemudiannya kembali semula bertugas. Ketika sidang media Festival Filem Malaysia ke-31 (FFM31), Ahmad Idham berkata dia kembali bertugas demi industri. Beliau juga menafikan terdapat dua kem iaitu kem beliau dan kem Hans Isaac dalam Finas.

Namun setelah kemelut yang berlaku dalam politik Malaysia baru sahaja hampir reda, Ahmad Idham memuat naik satu kenyataan di Instagram miliknya: "I want you to go"... Without any solid reason and with arrogance. You said this right to my face. Now Allah's will look who is out 1st... you!!!" Kuasa Allah, tulis Ahmad Idham.

Beberapa orang selebriti dan mereka yang telibat dalam seni seolah-olah tahu kepada siapa Ahmad Idham menujukan ayat tersebut. Ahmad Idham dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Finas pada 11 Mac 2019 menggantikan Shakib Ahmad Shakir yang menjadi pemangku ketika itu.


www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak & Instagram Ahmad Idham


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: