12 May 2020

SHARIFAH SOFIA KECEWA TAK DAPAT BPN: "SAYA IBU TUNGGAL & TAK DIBERI NAFKAH"


"Saya tak gembira! Saya seorang ibu tunggal yang membesarkan sendiri dua anak dengan gaji yang minimum dan tidak diberi nafkah dan tak layak," demikianlah tulis pelakon Sharifah Sofia menerusi Twitter yang meluahkan rasa terkilannya apabila permohonan untuk mendapatkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) gagal.

Jelas Sofia, dia kecewa apabila situasinya sebagai ibu tunggal bergaji minimum tidak mendapat bantuan sewajarnya. Menerusi perkongsiannya di Twitter juga, permohonannya ditolak atas alasan punyai duplikasi permohonan.

Alasan duplikasi permohonan merujuk kepada permohonan suami dan isteri yang telah diluluskan secara berasingan. Sebanyak lebih 2.3 juta permohonan baharu dan juga rayuan untuk BPN diluluskan berjumlah RM1.7 bilion.

Klik untuk gambar besar


Pemohon yang gagal mendapat BPN dan berada dalam kategori mereka yang hilang pekerjaan atau mempunyai syarikat yang tidak lagi aktif, masih mempunyai peluang untuk membuat rayuan sehingga 31 Mei ini. Sofia sebelum ini mendedahkan dia telah bergelar ibu tunggal selepas perkahwinannya bersama suami, Syed Ismail Syed Ibrahim berakhir.

Menurutnya, dia dan bekas suami sepakat untuk menjaga anak-anak mereka, Sharifah Ariana dan Sharifah Ameera secara bergilir-gilir tanpa sebarang masalah. Sofia dan Syed Ismail mendirikan rumah tangga pada 18 Oktober 2009 dan dikurniakan dua cahaya mata.
www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak & Instagram Sharifah Sofia


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: