26 May 2020

TAK DAPAT BALIK KUCHING, SARAWAK - DAYANG LEGA KONSERT VIRTUAL 'MENJADI'


Baru-baru ini, penyanyi Dayang Nurfaizah telah mengadakan showcase virtual yang dijayakan di YouTube, semalam. Dayang atau nama penuhnya, Dayang Nurfaizah Awang Dowty menyifatkan showcase virtual tersebut sebagai pengalaman tidak dapat dilupakan sepanjang dua dekad bergelar anak seni. Biarpun ringkas, namun Dayang, turut menyifatkan projek hasil kerjasama Indigital Music, Donna dan Hot FM itu sangat mencabar.

"Penggambaran persembahan itu dilakukan di rumah Dayang. Tidak mudah kerana Dayang perlu merakam visual sendiri. Mujur dibantu anak saudara untuk memainkan muzik. Kalau tidak, memang tak cukup tanganlah hendak mengendalikannya. Walaupun mencabar tetapi Dayang seronok. Projek ini suatu pengalaman paling menarik buat Dayang sejak menjadi penyanyi," tuturnya.

Beraksi kira-kira 30 minit dengan mendendangkan lima lagu melalui laman YouTube rasmi Indigital Music, pastinya tidak memadai buat peminat tegar Dayang. Namun, Dayang berjanji itu bukanlah showcase dari rumah terakhirnya.

Klik untuk gambar besar


"Memang ramai peminat beritahu tak puas hati. Ini adalah permulaan dan cara Dayang untuk menghiburkan mereka sempena Hari Raya. Insya-Allah, kalau ada rezeki atau peluang, kita akan buat dalam skala yang lebih besar lagi," katanya yang tidak dapat pulang beraya di Kuching, Sarawak berikutan penularan COVID-19.

Pada persembahan itu, Dayang mendendangkan lagu yang pernah bertanding di pentas Anugerah Juara Lagu (AJL) iaitu 'Di Pintu Syurga', 'Tak Pernah Menyerah', 'Separuh Matiku Bercinta' dan 'Lelaki Teragung'.

Dayang turut mendendangkan sebuah lagu Hari Raya berjudul 'Dari Jauh Ku Pohon Maaf' yang pernah dipopularkan Allahyarham Datuk Sudirman Arshad. Selain sesi soal jawab dan tayangan visual mengimbau persembahan Dayang di AJL, penonton disajikan dengan temubual bersama beberapa pengamal media mengenai pandangan mereka terhadap Dayang.


www.myartis.com / Sumber & foto: Berita Harian & Instagram Dayang Nurfaizah


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: