19 September 2020

INI KOMEN SAFIEY BILA ADA DAKWAAN BAKAL BERDEPAN HUKUMAN PENJARABaru-baru ini timbul dakwaan mengatakan usahawan dan selebriti Safiey Illias bakal berdepan hukuman penjara membabitkan kesalahan di bawah Peraturan 7 (1)(a) iaitu Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984. Safiey ketika ditanya berhubung perkara ini bagaimanapu enggan mengulas lanjut mengenainya.

Menurut sumber Harian Metro, waran tangkap juga sudah dikeluarkan kepada penyanyi lagu Syinta Gila itu selepas dua kali gagal hadir pada prosiding yang dijalankan.

"Saya tak nak komen apa-apa dulu sebab sudah menjadi kes mahkamah. Saya akan beritahu kelak sehingga kes ini selesai Isnin ini. Saya sendiri tidak tahu akan perbicaraan kes ini.

"Sebab semasa writ saman dihantar, saya juga tak pasti sama ada ia dihantar ke pejabat atau rumah. Kalau pejabat, pejabat sudah tutup lama. Kalau di rumah, saya pula berada di kampung sejak Ogos lalu akibat masalah depresi dan bipolar.

"Kalau saya tahu akan kes ini, pasti saya beri kerjasama sepenuhnya kerana saya tidak pernah lagi gagal hadir mana-mana kes lain di mahkamah sebelum ini.

Klik untuk gambar besar


"Saya harap tidak timbul sebarang spekulasi yang bukan-bukan. Saya janji akan berkongsi. Terima kasih atas sokongan diberikan kepada saya," katanya.

Ditanya mengenai produk yang dikatakan tidak mengikut garis panduan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Safiey berkata, ia bukan produk untuk dipasarkan.

"Kilang beri contoh produk. Saya cuma ingin berikan 'tester' kepada peminat saya. Ia belum untuk dijual dan tidak langsung saya promosikan di laman sosial saya.

"Biasanya saya menerima banyak contoh produk dari kilang di Malaysia. Saya suka minta kuantiti yang banyak untuk diberikan kepada peminat untuk mencuba keberkesanan. Jika berkesan, baru saya akan jual dan ikut prosedur pendaftaran bagi tujuan kelulusan produk sebelum dijual.

"Tak perlu risau akan produk keluaran saya kerana saya sudah berniaga sejak berusia 16 tahun lagi dan sentiasa peka dengan peraturan dan prosedur sebelum produk dijual," tutur Safiey yang difahamkan perlu hadir ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur, Isnin ini bagi mendengar keputusan kes itu.


www.myartis.com / Sumber & foto: Harian Metro & Instagram Safiey Illias

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: