08 October 2020

PULUHAN KERETA DISITA SPRM, NETIZEN DAKWA SALAH SATU MILIK SHUIB - PIHAK PENGURUSAN TAMPIL JAWABBaru-baru ini di media sosial telah tular foto puluhan kereta berjenama mewah yang disita Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Difahamkan kesemua kereta yang disita berkait rapat dengan siasatan terhadap kes penggubahan wang haram dan sindiket Macam Scam.

Bagaimanapun spekulasi mula timbul apabila warganet mendakwa, ada di antara kereta tersebut mirip pacuan empat roda jenis Ford Mustang milik pelawak dan penyampai radio, Shuib Sepahtu yang telah disiasat sebelum ini bagi memberi maklumat berkenaan kegiatan Macau scam tersebut.

Malah, sebelum ini Shuib dilihat ada memuat naik gambarnya dengan kereta yang kelihatan sama seperti kenderaan yang telah disita. Diruangan komen gambar tersebut, netizen turut bertanyakan hal itu kepada Shuib adakah itu kenderaan sama yang disita.

Dalam pada itu, pihak pengurusan Shuib, Indigital Music ketika dihubungi memohon maaf kerana tidak dapat membuat sebarang kenyataan mengenai dakwaan tersebut.

Klik untuk gambar besar"Minta maaf, kami tidak boleh memberi sebarang kenyataan kerana kes ini masih dalam siasatan SPRM. Bukan tidak mahu mengulas lanjut tetapi kami harap semua faham dengan situasi ini.

"Betul atau tidak itu kereta Shuib, biarlah orang terus berspekulasi," kata Pengarah Urusan Indigital Music, Nana Mohd Rom.

Terdahulu media melaporkan SPRM telah membeku sebanyak 750 akaun milik seorang ahli sindiket Macau Scam dan Perjudian yang membabitkan nilai RM75 juta.Selain itu, SPRM turut menyita rumah dan 24 kereta mewah milik lapan individu yang ditahan baru-baru ini di mana lima daripadanya adalah milik seorang lelaki bergelar datuk.

Antara kereta yang disita berjenama Bentley, (Ford) Mustang, Roll Royce, Ferrari, Lamboghini, Porche, (Nissan) GTR dan beberapa buah motosikal berkuasa tinggi.

Beberapa hari ini, hangat diperkatakan mengenai sindiket Macau Scam dan perjudian yang menggunakan populariti artis untuk menjalankan kegiatan 'mencuci' duit haram.

Minggu lalu, hangat diperkatakan apabila Shuib dipanggil hadir ke Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung perkara berkaitan pengubahan wang haram.

www.myartis.com / Sumber: Astro Gempak & Rotikaya

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: