01 May 2021

AZHAN RANI 'SOUND' ZED ZAIDI: "BANGGA DIA BERLAKON SEMBILU, JADI SEMBILU TAK BANGGA DAH LAGI""Acik presiden tu kata drama aku berlakon tu syok sendiri. Tapi kenapa ada jadual baru tayangan 'Nur' sekarang ni kat sana setelah ditayangkan dua pagi. Tayang di dua stesen TV pula tu.

"Memang ada orang berlakon sebab nak glamour. Tapi bukan semua pelakon macam tu. Nawaitu kita berbeza. Kekdahnya (kaedahnya) tak ada siapa buat drama #Nur ni untuk tayangan indonesia.

"Tak ada siapa suruh jual ke sana... yang paling penting kalau gah sangat drama tu kat sana pun, tuan president tu nak berjuang ke hak aku yang kena bayar keahlian Seniman yang setakat menang tepuk saja ni," katanya.

"Selama ni aku dah bangga dah dia berlakon Sembilu. Bila dia yang jadi sembilu terus aku tak bangga dah lagi. Apooo!" ujar pelakon Azhan Rani yang pula tampil 'sound' kenyataan Presiden Persatuan Seniman Malaysia Zed Zaidi yang mendakwa drama 'Nur' gagal berada dalam stesen TV Indonesia disebabkan tahap kualiti yang dianggap 'syok sendiri' .

Klik untuk gambar besarMalah Azhan menerusi laman Instagram miliknya turut berkongsi paparan skrin waktu tayangan terbaharu drama siri lakonanya 'Nur' yang sebelum ini siarannya ditarik semula selepas episod pertama.

Sebelum itu, Shahrulezad membidas kenyataan Zed Zaidi dengan mengatakan karya yang dihasilkan bukan semata-mata untuk kepuasan diri sebaliknya atas permintaan peminat drama Melayu.

Tegas Shahrulezad, dia tidak pernah memaksa mana-mana stesen TV untuk membeli drama 'Nur', malah keputusan untuk menarik semula tayangan di Indonesia itu pun bukan atas permintaannya.

Sementara itu, Shahrulezad turut mengatakan semua stesen TV tempatan termasuklah kerajaan dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) sepatutnya bekerja keras untuk mengeksport drama Malaysia ke luar negara bukan membawa masuk karya dari luar.


Shahrulezad juga menganggap kenyataan yang dikeluarkan Zed Zaidi itu tidak berasas dan hanya menjawab soalan daripada wartawan tanpa pengetahuan info sebenar.

Dalam pada itu, Azhan mengakui perasaan bangga melihat lakonan Zed Zaidi menerusi filem Sembilu hilang disebabkan kenyataan yang dikeluarkan aktor tersebut.

Selepas dihentikan tayangan pada episod pertama, drama Nur lakonan Syafiq Kyle dan Amyra Rosli kembali bersiaran di stesen televisyen Indonesia bermula Sabtu.

Malah lebih membanggakan, menurut pengarahnya, drama itu akan disiarkan oleh dua stesen televisyen negara seberang itu iaitu MNCTV dan Muslim TV.


www.myartis.com / Foto: Instagram Azhan Rani

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: