13 October 2022

AL-FATIHAH - KOMPOSER WAN ZUL DIJEMPUT ILAHITakziah diucapkan buat keluarga komposer Wan Zul atas pemergiannya yang meninggal dunia di Hospital Kemaman, jam 2.30 pagi tadi, selepas sebelum ini dilapor kritikal sejak beberapa hari lalu.


Pemergian pencipta lagu 'berhantu', 'Suci Dalam Debu' nyanyian kumpulan Iklim itu dikongsikan adik arwah, Che Wan Zuhaini, 58, menerusi Aplikasi WhatsApp.

"Saya menerima berita sedih itu daripada anak arwah jam 2.30 pagi tadi tetapi waktu yang tepat jam berapa arwah meninggal dunia saya tidak pasti. Saya sekarang berada di Kuantan dan akan pulang ke Kemaman pagi nanti," katanya.

Difahamkan, jenazah Wan Zul atau nama sebenarnya Che Wan Zulkifli Che Wan Abdul Ghani, 61, dibawa pulang ke kediaman keluarganya di Kijal, Kemaman, Terengganu.

Klik untuk gambar besarTerdahulu, Allahyarham Wan Zul dimasukkan ke Hospital Kemaman sejak Ahad minggu lalu (2 Oktober) akibat kencing manis dan jangkitan kuman pada paru-paru dan menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital berkenaan.

Allahyarham Wan Zul meninggalkan seorang balu, Tengku Siti Famah dan dua anak iaitu Che Wan Norsyikin dan Che Wan Noradli.

Arwah juga individu yang bertanggungjawab menaikkan nama kumpulan Iklim di persada seni tanah air menerusi album pertama, Satu Kesan Abadi.Selain 'Suci Dalam Debu', beberapa lagu dari kumpulan Iklim ciptaan arwah terus diminati hingga kini antaranya, 'Aduhai Seribu Kali Sayang', 'Kerana Takdir' dan 'Biografi Cinta Luka'.

Lagu popular lain ciptaannya adalah 'Hanya Satu Persinggahan' (Ekamatra), 'Antara Sutra Dan Bulan' (Damasutra), 'Itulah Cintaku' (Ilusi), 'Di Badai Asmara' (Sera), 'Khazanah Dari Malaya' (Ayati Tasrip) dan banyak lagi.

Sepanjang kariernya, Wan Zul juga pernah bertugas dengan syarikat rakaman Ambang Klasik, anak syarikat TV3.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: